Hidroizolarea teraselor circulabile cu hidroizolant poliuretanic lichid, care după aplicare formează membrană și protecția acesteia cu acoperire poliuretanică, alifatică

MATERIALE NECESARES

ISOFLEX-PU 500 Hidroizolant pentru terase, poliuretanic, monocomponent, care după aplicare formează membrană

TOPCOAT-PU 720 Acoperire poliuretanică, alifatică, monocomponentă, elastică

PRIMER-PU 100 Amorsă poliuretanică, monocomponentă

PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare

DUROCRET-PLUS Mortar pentru reparatii pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre

60g/m² ȚESĂTURĂ POLIESTERICĂ Țesătură poliesterică, pentru armarea straturilor hidroizolante

FLEX PU-20/FLEX PU-40 Masticuri poliuretanice fără solvenți, pentru etanșarea rosturilor

 

I. NATURA PROBLEMEI-CERINȚE

Hidroizolarea teraselor, se realizează fie în timpul construcției unei clădiri, fie ulterior. În afară de asigurarea etanșeității la apă, hidroizolația trebuie să prezinte o rezistență specială la intemperii, fiabilitate și durabilitate, elasticitate și aderență bună la suport.

În cazul în care terasa va fi utilizată frecvent de către pietoni cu cerința de rezistență la alunecare și de stabilitate a culorii în timp (în special în nuanțe închise), suprafața expusă finală trebuie să aibă rezistența necesară la solicitarea mecanică si la frecare, rezistență termică la radiațiile ultraviolete.

 

II. SOLUȚIA

Aceste cerințe sunt acoperite în intregime de sistemul de hidroizolare cu produse poliuretanice lichide care după aplicare formează membrană ISOFLEX-PU 500 și acoperirea poliuretanică, alifatică TOPCOAT-PU 720. ISOFLEX-PU 500 este o hidroizolație poliuretanică, monocomponentă, care constituie stratul de bază al sistemului, în timp ce TOPCOAT-PU 720 este o acoperire poliuretanică, alfatică, elastică și este suprafața finală expusă a sistemului.

Acest sistem cu două materiale prezintă aderență excelentă la suport, flexibilitate ridicată, rezistență ridicată la intemperii și radiații UV. Creează o membrană elastică continuă, cu o rezistență mecanică excelentă, fără îmbinări sau rosturi și este utilizată pentru hidroizolarea universală și protejarea suprafețelor.

Ca sistem, acesta poate fi folosit și ca strat de etanșare pentru balcoane, terase, trotuare și zone de trafic ușoare (de ex. locuri de parcare).

Se aplică pe toate tipurile de suporturi pentru terase, cum ar fi beton, plăci ceramice, etc.

 

III. APPLICAREA

Pregătirea suportului

Suportul trebuie să fie uscat (conținut de umiditate < 4%), fără particule friabile, praf sau uleiuri, etc. Reparațiile elementelor (beton, șapă pe bază de ciment, etc.) se realizează cu ajutorul produsului DUROCRET-PLUS mortar pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre, de tip PCC R3.

 

Amorsarea suportului

De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru pregătirea suportului s-au uscat, se aplică amorsa poliuretanică monocomponentă, PRIMER-PU 100, pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.

Consum de amorsă poliuretanică PRIMER-PU 100: 200-300 g/m².

În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafețe cu conținut ridicat de umiditate, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100.

Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².

 

Aplicarea ISOFLEX-PU 500

Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este usor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se armează în totalitate cu ţesătură poliesterică (60 g/m²), lată de 100 cm, care se suprapune pe 10 cm. Primul strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 este aplicat pentru încorporarea armăturii (pe o lătime de 100 cm), cât timp este încă în stare proaspătă, se încorporează tesătura din poliester. Se repetă aceeași procedură de aplicare pe toată suprafața rămasă. După 8-24 de ore de la aplicarea primului strat, în funcție de condițiile meteorologice, pe întreaga suprafață se aplică două straturi suplimentare de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500, acoperind în totalitate armarea. Al doilea strat poate fi aplicat de îndată ce primul se usucă, după 8-24 ore, în funcție de condițiile meteorologice.

ISOFLEX-500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.

Hidroizolația se extinde pe suprafețele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.) la o înălțime minimă de 15-20 cm, pentru a se forma un bazin etanș.

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.

 

A) Formarea suprafețelor finale netede

Aplicarea stratului de acoperire poliuretanic, alfatic, elastic, monocomponent, TOPCOAT-PU 720

Atât timp cât ultimul strat al membranei hidroizolante, poliuretanice ISOFLEX-PU 500, s-a uscat, se poate aplica stratul de acoperire poliuretanic, alifatic, TOPCOAT-PU 720 cu rola în două straturi. Al doilea strat este aplicat în cruce în raport cu primul, după 4-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice.

Consumul de acoperire poliuretanică, alifatică, TOPCOAT-PU 720: 0,30-0,35 kg/m², în funcție de suport.

 

B) Formarea unei suprafețe finale rezistente la alunecare

Pentru a crea rezistența la alunecare pe suprafața finală, trebuie respectată următoarea procedură: Pe ultimul strat total al membranei hidroizolante, ISOFLEX-PU 500 și, cât timp acesta este încă proaspăt, se presară nisip de cuarț (Ø 0,3-0,8 mm). Nisipul de cuarț trebuie să fie complet uscat. De îndată ce hidroizolantul poliuretanic ISOFLEX-PU 500 s-a întărit, orice granule de nisip care nu s-au lipit, sunt îndepărtate folosind un aspirator cu putere de aspirare mare.

Consum de nisip de cuarț: aprox. 2.5-3.0 kg/m².

 

Aplicarea stratului de acoperire poliuretanic, alifatic, elastic, monocomponent, TOPCOAT-PU 720

Atât timp cât ultimul strat al membranei hidroizolante, poliuretanice ISOFLEX-PU 500, s-a uscat și granulele de nisip de cuarț neaderente au fost îndepărtate, întreaga suprafață este acoperită cu stratul de acoperire poliuretanic, alifatic, TOPCOAT-PU 720 cu rola în două straturi. Al doilea strat este aplicat în cruce în raport cu primul, după 4-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice.

Consumul de acoperire poliuretanică, alifatică, TOPCOAT-PU 720: 0,40-0,45 kg/m², în funcție de suport.

 

IV. OBSERVAȚII

  • ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat atunci când temperatura ambiantă este de minim 5°C și în creștere, iar temperatura suportului este de minimum 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35°C. Temperaturile scăzute întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Valorile ridicate ale umidității pot afecta aspectul final al membranei.
  • Consumul maxim de ISOFLEX-PU 500 pe strat nu trebuie să depășească 750 g/m². Cu adăugarea de ACCELERATOR-5000 fiecare strat nu trebuie să depășească 1,25 kg/m².
  • Se va evita amestecarea excesivă a produselor poliuretanice ISOFLEX-PU 500 si TOPCOAT-PU 720 pentru a preveni antrenarea aerului în material.
  • Consultați instrucțiunile pentru utilizarea în siguranță și măsurile de precauție înscrise pe ambalaj.