Hidroizolarea subsolurilor cu hidroizolantul bicomponent poliuretanic-bituminos ISOFLEX-PU 560 BT

MATERIALE NECESARE

ISOFLEX-PU 560 BT Hidroizolant bicomponent, poliuretanic-bituminos, care după aplicare formează membrană

PRIMER-PU 100 Amorsă poliuretanică, monocomponentă

PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare

DUROCRET-PLUS Mortar pentru reparații pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre

PLASTIPROOF Plastifiant de tip A – Impermeabilizant de masă pentru beton

FLEX PU-20/30 S/40/50 S Masticuri poliuretanice, pentru etanșarea rosturilor

 

I. NATURA PROBLEMEI – CERINÈšE

Pentru a fi utilizate, subsolurile clădirilor necesită o etanșare eficientă împotriva umidității și a apei. Dacă problema care trebuie abordată este umiditatea simplă sau apa fără presiune hidrostatică (de exemplu penetrarea apei de ploaie), atunci stratul de etanșare care este aplicat trebuie:

  • Să rezolve problema umidității sau apei în mod adecvat.
  • Să aibe aderență foarte bună la suport.
  • Să aibe durabilitate mare, datorită accesibilității dificile È™i contactului permanent cu solul.

 

II. SOLUÈšIA

Se recomandă ca membrana hidroizolantă să fie aplicată pe partea exterioară a pereților subsolului, adică pe partea de penetrare a apei, chiar înainte ca apa să intre în contact cu componentele construcției.

Aceste cerințe sunt acoperite în întregime de hidroizolantul lichid poliuretanic-bituminos, care după aplicare formează membrană ISOFLEX-PU 560 BT. Membrana hidroizolantă poliuretanic-bituminoasă, ISOFLEX-PU 560 BT, oferă caracteristici particulare care o fac ideală pentru numeroase aplicații.

Prin aplicarea produsului se formează o membrană hidroizolantă uniformă, fără îmbinări, cu elasticitate ridicată și rezistență mecanică și chimică excelentă. Produsul are o aderență bună la diferite suprafețe, cum ar fi betonul, mortarul, acoperirile bituminoase, suprafețele din metal etc. În plus, este ușor de utilizat, datorită raportului de amestecare al celor două componente 1:1 (la volum).

Dacă realizăm o construcție nouă, în timpul betonării elementelor structurale ale subsolului, se recomandă adăugarea de aditiv plastifiant pentru beton, PLASTIPROOF, într-un raport de 0.2-0.5% la greutatea cimentului.

 

III. APLICAREA

Pregătirea suportului

În general, suportul trebuie să fie uscat și lipsit de particule libere, praf, grăsime etc.

Orice cavități din suport trebuie să fie curățate de materiale friabile. Distanţierele din lemn şi agrafele vor fi tăiate la adâncime de circa 3 cm. Rosturile de construcție existente se deschid longitudinal într-o formă V la o adâncime de aproximativ 3 cm.

Suprafața pregătită conform celor descrise mai sus se umezește bine și se nivelează cu mortar de ciment tip PCC R3 gata de utilizare, DUROCRET-PLUS. (Consum indicativ al mortarului de ciment tip PCC R3, DUROCRET-PLUS, pentru o suprafață obișnuită a pereților din beton: 25 kg pentru nivelarea unei suprafețe de 30-40 m²).

Fisurile mari ale suportului trebuie sigilate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20/30S/40/50S.

 

Amorsarea suportului

De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru pregătirea suportului s-au uscat, se aplică amorsa poliuretanică monocomponentă, PRIMER-PU 100, pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.

Consum de amorsă poliuretanică PRIMER-PU 100: 200-300 g/m².

În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafețe cu conținut ridicat de umiditate, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100.

Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².

 

Aplicarea ISOFLEX-PU 560 BT hidroizolant poliuretanic-bituminos, bicomponent, care după aplicare formează membrană

Hidroizolantul poliuretanic-bituminos lichid ISOFLEX-PU 560 BT, este un produs bicomponent. Componentele A (rășină poliuretanică) și B (bitum) sunt ambalate în recipiente separate. Se amestecă volume egale ale celor două componente într-un recipient curat. Cele două componente sunt amestecate timp de aproximativ 3 minute cu un mixer cu viteză mică (300 rpm). Este important să amestecați bine pe părțile laterale și inferioare ale recipientului.

ISOFLEX-PU 560 BT se aplică cu pensula, rola sau mistria la 2-3 ore după aplicarea amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100 și atâta timp cât suprafața este încă puțin lipicioasă.

Consum: aprox. 1.2-1.5 l/m², în funcție de suport.

 

IV. OBSERVAÈšII

  • Temperatura în timpul aplicării È™i întăririi materialelor trebuie să fie între +5ºC si +35ºC.
  • Uneltele sunt curățate cu solvent special pentru produse poliuretanice SM-16, atâta timp cât produsul poliuretanic-bituminos, ISOFLEX-PU 560 BT este încă proaspăt.
  • Ambalajele care au fost deschise nu pot fi depozitate din nou.
  • ConsultaÈ›i instrucÈ›iunile pentru utilizarea în siguranță È™i măsurile de precauÈ›ie înscrise pe ambalaj.
  • ISOFLEX-PU 560 BT poate fi aplicat atunci când temperatura mediului este de minim 5ºC È™i în crestere, iar temperatura suportului este cu minimum 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35ºC. Temperaturile scăzute întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Valorile ridicate ale umidității pot afecta aspectul final al membranei.