Hidroizolarea terasei cu produs poliuretanic lichid, care după aplicare formează membrană

MATERIALE NECESARE

ISOFLEX-PU 500 Hidroizolant pentru terase, poliuretanic, monocomponent, care după aplicare formează membrană

PRIMER-PU 100 Amorsă poliuretanică, monocomponentă

PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare

DUROCRET-PLUS Mortar pentru reparații pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre

SCREED-100 Șapă de pantă, pe bază de ciment

60g/m² ȚESĂTURĂ POLIESTERICĂ Țesătură poliesterică, pentru armarea straturilor hidroizolante

FLEX PU-20/FLEX PU-40 Masticuri poliuretanice fără solvenți, pentru etanșarea rosturilor

ACCELERATOR-5000 Accelerator de întărire pentru ISOFLEX-PU 500

 

Ι. NATURA PROBLEMEI-CERINȚE

Hidroizolarea terasei, se realizează, fie în timpul construcției unei clădiri sau ulterior. Stratul hidroizolant ar trebui să demonstreze – în plus față de asigurarea etanseității totale – rezistență deosebită la intemperii, fiabilitate și durabilitate, elasticitate și aderență bună la suport.

 

II. SOLUȚIA

Aceste cerințe sunt acoperite în întregime de produsul ISOFLEX-PU 500 hidroizolant poliuretanic monocomponent care după aplicare formează membrană cu aderență excelentă la suport, flexibilitate ridicată, rezistență ridicată la intemperii și rezistență la UV. Este adecvat pentru hidroizolarea teraselor fără pantă, deoarece are rezistență la apă băltită. Acesta oferă o soluție simplă, sigură și usoară pentru punctele dificile de etansare (de exemplu, colțuri, muchii, îmbinările cu gurile de scurgere etc.).

Creează o membrană elastică continuă, cu rezistență mecanică excelentă, fără îmbinări sau rosturi și este utilizat atât pentru etanșarea totală a suprafețelor plane, cât și pentru etansarea locală a fisurilor.

Poate fi aplicat pe toate tipurile suporturi întâlnite la terase, cum ar fi betonul, mortarul de ciment, plăci ceramice etc.

 

III. APLICAREA

Pregătirea suportului

Suportul trebuie să fie uscat (conținut de umiditate < 4%), fără particule friabile, praf sau uleiuri, etc.

Reparațiile elementelor terasei (beton, șapă pe bază de ciment, etc.) se realizează cu ajutorul produsului DUROCRET-PLUS mortar pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre, de tip PCC R3.

În cazul în care este necesară umplerea sau crearea unei șape de pantă, se poate utiliza șapa gata preparată SCREED-100.

 

Amorsarea suportului

De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru pregătirea suportului s-au uscat, se aplică amorsa poliuretanică monocomponentă, PRIMER-PU 100, pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.

Consum de amorsă poliuretanică PRIMER-PU 100: 200-300 g/m².

În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafețe cu conținut ridicat de umiditate, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100.

Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².

 

Aplicarea hidroizolantului poliuretanic ISOFLEX-PU 500

 

Hidroizolarea totală a suprafeței

Înainte de aplicare, se recomandă amestecarea ușoară a produsului ISOFLEX-PU 500, până când devine omogen. Este necesară evitarea agitării excesive, pentru a preveni antrenarea aerului în material.

ISOFLEX-PU 500 se aplică cu bidineaua sau trafaletul, în două straturi. Primul strat se aplică după 2-3 ore de la aplicarea amorsei PRIMER-PU 100, cât timp suprafaţa este încă puţin lipicioasă. Al doilea strat se aplică încrucişat faţă de primul, după 8-24 de ore, în funcţie de condiţiile atmosferice.

Consum: aprox. 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.

Se recomandă armarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică la intersecția terasei cu elementele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.), îmbinările cu conducte, guri de ventilație, elemente metalice etc. Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică de-a lungul îmbinărilor și, cât timp este încă proaspăt, se încorporează o fâșie de țesătură poliesterică (60 g/m²) lată de 10 cm. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică un al doilea strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500. După 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, se aplică un al treilea strat în locurile în care s-a utilizat armarea, pentru acoperirea completă a acesteia.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic, armat cu țesătură poliesterică ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.

 

A) Hidroizolarea locală a fisurilor din suport:

Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică de-a lungul fisurilor și, cât timp este încă proaspăt, se încorporează o fâșie de țesătură poliesterică (60 g/m²) lată de 10 cm. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică un al doilea strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică un al treilea strat în locurile în care s-a utilizat armarea, pentru acoperirea completă a acesteia.

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.

Se recomandă armarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică de-a lungul rosturilor, la intersecția terasei cu elementele verticale (parapet, capăt al scărilor etc.), cu conducte de ventilație, elemente metalice etc.

ISOFLEX-500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistenta mecanică a ISOFLEX-PU 500.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.

 

B) Hidroizolarea suporturilor cu fisuri dense:

Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este usor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se armează în totalitate cu benzi de ţesătură poliesterică (60 g/m²), late de 100 cm, care se suprapun pe 10 cm. Primul strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 este aplicat pentru încorporarea armăturii (pe o lătime de 100 cm), iar în timp ce este încă în stare proaspătă, se încorporează țesătura din poliester. Se repetă aceeași procedură de aplicare pe toată suprafața rămasă. După 8-24 de ore de la aplicarea primului strat, în funcție de condițiile meteorologice, pe întreaga suprafață a terasei se aplică două straturi suplimentare de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500, acoperind în totalitate armarea. Al doilea strat poate fi aplicat de îndată ce primul se usucă, după 8-24 ore, în funcție de condițiile meteorologice.

ISOFLEX-500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, creste tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.

Hidroizolația se extinde pe suprafetele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.) la o înălțime minimă de 15-20 cm, pentru a se forma un bazin etanș.

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.

Se recomandă consolidarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică de-a lungul rosturilor, la intersecția terasei cu elementele verticale (parapet, capăt al scărilor etc.), cu conducte de ventilație, elemente metalice etc.

 

IV. OBSERVAȚII

  • Se recomandă armarea totală a ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică pe toată suprafața, indiferent dacă există sau nu fisuri pe suport.
  • ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat atunci când temperatura ambiantă este de minim 5°C, iar temperatura suportului este cu minimum 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35°C. Temperaturile scăzute întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Umiditatea mare poate afecta aspectul final al membranei.
  • Consumul maxim de ISOFLEX-PU 500 este de 750 g/m²/strat. Cu adaos de ACCELERATOR-5000 consumul maxim este 1.25 kg/m²/strat.
  • Consultați măsurile de siguranță înscrise pe ambalaj.