Hidroizolarea terasei cu hidroizolant poliuretanic lichid, care după aplicare formează membrană, aplicat pe membrane bituminoase existente

MATERIALE NECESARE

ISOFLEX-PU 500 Hidroizolant pentru terase, poliuretanic, monocomponent, care după aplicare formează membrană

EPOXYPRIMER 500 Amorsă epoxidică, bicomponentă, pe bază de apă

PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare

60g/m² ȚESĂTURĂ POLIESTERICĂ Țesătură poliesterică, pentru armarea straturilor hidroizolante

FLEX PU-20/FLEX PU-40 Masticuri poliuretanice fără solvenți, pentru etanșarea rosturilor

ISOLAC-BT Amorsă bituminoasă

ISOMAC Mastic bituminos

TIXOPHALTE Mastic elastoplastic, bituminos, etanșant

 

I. NATURA PROBLEMEI – CERINȚE

Hidroizolarea teraselor cu membrane bituminoase a fost o soluție destul de utilizată mulți ani. Multe straturi hidroizolante din membrane bituminoase vechi necesită înlocuirea sau repararea lor.

În cazul în care starea membranelor bituminoase este acceptabilă, încât nu este necesară înlocuirea lor cu straturi noi de membrane bituminoase sau alte materiale hidroizolante, există, de asemenea, posibilitatea reparației și aplicării la nivel local a unei noi acoperiri hidroizolante pe suprafața totală a membranelor existente.

Pe lângă faptul că asigură etanșeitate completă, acest nou strat hidroizolant ar trebui să prezinte o aderență excelentă la membranele bituminoase, fiabilitate și durabilitate, elasticitate și rezistență la intemperii.

 

II. SOLUȚIA

Aceste cerințe sunt acoperite în întregime de produsul ISOFLEX-PU 500 hidroizolant poliuretanic monocomponent care după aplicare formează membrană cu aderență excelentă la suport, flexibilitate ridicată, rezistență ridicată la intemperii și rezistență la UV. Este adecvat pentru hidroizolarea teraselor fără pantă, deoarece are rezistență la apă băltită. Creează o membrană elastică continuă, cu rezistență mecanică excelentă, fără îmbinări sau rosturi, și este utilizat atât pentru etanșarea totală a suprafețelor plane, cât și pentru etanșarea locală a fisurilor.

Aplicarea sa usoară îl face ideal pentru hidroizolarea ulterioară a teraselor, precum și pentru reparațiile straturilor existente de membrane bituminoase.

 

III. APLICAREA

Pregătirea suportului (suport din membrane bituminoase)

Inițial, stratul existent de membrane bituminoase trebuie reparat, dacă este necesar. Părțile rupte ale membranelor, de ex. îmbinările dintre membrane sau îmbinări cu alte materiale sunt refăcute cu materiale adecvate. În acest scop, se poate utiliza masticul bituminos aplicat la rece, ISOMAC sau masticul elastoplastic aplicat la rece TIXOPHALTE.

În zonele în care membranele bituminoase s-au desprins de suport pe zone mari, trebuie să fie lipite pe suprafața betonului folosind un arzător, după ce în prealabil s-a aplicat amorsa bituminoasă pe bază de solvent ISOLAC-BT.

Suprafața finală, reparată a membranelor bituminoase trebuie curătată de materiale friabile (de ex. plăci desprinse) și de praf.

 

Amorsarea suprafeței

De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru reparații s-au fost uscat, se aplică amorsa epoxidică bicomponentă, EPOXYPRIMER-500, pe suprafața curată și uscată a membranei bituminoase. Amorsa epoxidică, hidrosolubilă, este aplicată uniform pe toată suprafața cu pensula, rola sau pulverizare.

Consumul de amorsă epoxidică bicomponentă, EPOXYPRIMER-500: 150-200 g/m².

În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafete cu conținut ridicat de umiditate.

Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².

 

Aplicarea ISOFLEX-PU 500

Imediat după aplicarea amorsei epoxidice bicomponente, EPOXYPRIMER-500 și atunci când umiditatea devine < 4%, se aplică hidroizolantul poliuretanic ISOFLEX-PU 500 armat în totalitate cu benzi din țesătură poliesterică cu lațimea de 100 cm (60 g/m²), care se suprapun cu 5-10 cm.

Primul strat al membranei formate de hidroizolantul poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică pentru încorporarea armăturii (în benzi de 100 cm lățime), iar cât timp este încă proaspăt, banda din țesătură de poliester este aplicată. Se utilizează aceeași procedură de aplicare pe suprafața rămasă. De îndată ce acest strat s-a uscat, după 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, pe toată suprafața terasei se aplică două straturi suplimentare de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500, acoperind în totalitate armarea. Al doilea strat poate fi aplicat de îndată ce primul se usucă, după 8-24 ore, în funcție de condițiile meteorologice.

ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat și cu adăugarea ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500: 2,0-2,25 kg/m², în funcție de suport.

Hidroizolația se extinde pe suprafețele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.) la o înălțime minimă de 15-20 cm, pentru a se forma un bazin etanș.

Se recomandă consolidarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură de poliester de-a lungul marginilor, la îmbinarea terasei cu elemente verticale (parapeți, terminarea scărilor etc.), îmbinări ale conductelor, de ventilație, îmbinări ale elementelor metalice, rosturi etc.

 

IV. NOTES

  • ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat atunci când temperatura ambiantă este de minim 5°C, iar temperatura suportului este cu minimum 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35°C. Temperaturile scăzute întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Umiditatea mare poate afecta aspectul final al membranei.
  • Consumul maxim de ISOFLEX-PU 500 este de 750 g/m²/strat. Cu adaos de ACCELERATOR-5000 consumul maxim este 1.25 kg/m²/strat.
  • Consultați măsurile de siguranță înscrise pe ambalaj.