Hidroizolarea cu produse poliuretanice și acoperirea cu plăci a teraselor circulabile

MATERIALE NECESARE

ISOFLEX-PU 500 Hidroizolant pentru terase, poliuretanic, monocomponent, care după aplicare formează membrană

PRIMER-PU 100 Amorsă poliuretanică, monocomponentă

PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare

DUROCRET-PLUS Mortar pentru reparații pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre

SCREED-100 Șapă de pantă, pe bază de ciment

ȚESĂTURĂ POLIESTERICĂ 60 g/m² Țesătură poliesterică, pentru armarea straturilor hidroizolante

FLEX PU-20/FLEX PU-40 Masticuri poliuretanice fără solvenți, pentru etanșarea rosturilor

ISOMAT AK-22 Adeziv flexibil, de foarte bună calitate, pentru plăci ceramice

MULTIFILL SMALTO 1-8 Chit de rosturi hidrofug, cu aspect de porțelan

MULTIFILL RAPID 1-8 Chit de rosturi hidrofug, cu priză rapidă, cu aspect de porțelan

ACCELERATOR-5000 Accelerator de întărire pentru ISOFLEX-PU 500
 

I. NATURA PROBLEMEI – CERINȚE

Produsele hidroizolante pentru terasele acoperite cu plăci, pe lângă faptul că trebuie să fie compatibile cu adezivul pentru plăci, trebuie să aibe flexibilitate, aderență bună la suport, fiabilitate și durabilitate, deoarece renovările ulterioare sunt deosebit de costisitoare și consumatoare de timp datorită locului unde sunt amplasate.

 

II. SOLUȚIA

Cerințele de hidroizolare de mai sus sunt acoperite integral de membrana formată prin aplicarea produsului poliuretanic lichid, ISOFLEX-PU 500. Prin aplicarea acestuia pe terasă se creează un strat rezistent la apă, cu o aderență excelentă și rezistență la contact permanent cu umiditatea, capabil să preia cu succes dilatațiile sau contracțiile terasei. Plăcile pot fi fixate direct pe stratul hidroizolant din membrană poliuretanică, ISOFLEX-PU 500, prin procedura descrisă mai jos.

Datorită rezistenței foarte ridicate la contactul permanent cu apa a membranei hidroizolante pentru terase, ISOFLEX-PU 500, acesta oferă o hidroizolare completă și o protecție a terasei, chiar și în cazul în care apa a penetrat stratul de plăci. În acest caz, problema trebuie rezolvată, deoarece pot apărea alte probleme, cum ar fi desprinderea plăcilor, etc.

 

III. APLICAREA

Pregătirea suportului

Suportul trebuie să fie uscat (conținut de umiditate < 4%), fără particule friabile, praf sau uleiuri, etc.

Reparațiile elementelor terasei (beton, șapă pe bază de ciment, etc.) se realizează cu ajutorul produsului DUROCRET-PLUS mortar pe bază de ciment, îmbunătătit cu rășini, armat cu fibre, de tip PCC R3.

În cazul în care este necesară umplerea sau crearea unei șape de pantă, se poate utiliza șapa gata preparată SCREED-100.

 

Amorsarea suportului

De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru pregătirea suportului s-au uscat, se aplică amorsa poliuretanică monocomponentă, PRIMER-PU 100, pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.

Consum de amorsă poliuretanică PRIMER-PU 100: 200-300 g/m².

În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafețe cu conținut ridicat de umiditate, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100.

Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².

 

Aplicarea hidroizolantului poliuretanic ISOFLEX-PU 500

 

Hidroizolarea totală a suprafeței

Înainte de aplicare, se recomandă amestecarea ușoară a produsului ISOFLEX-PU 500, până când devine omogen. Este necesară evitarea agitării excesive, pentru a preveni antrenarea aerului în material.

ISOFLEX-PU 500 se aplică cu bidineaua sau trafaletul, în două straturi. Primul strat se aplică după 2-3 ore de la aplicarea amorsei PRIMER-PU 100, cât timp suprafaţa este încă puţin lipicioasă. Al doilea strat se aplică încrucişat faţă de primul, după 8-24 de ore, în funcţie de condiţiile atmosferice.

Consum: aprox. 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.

Se recomandă armarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică la intersecția terasei cu elementele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.), îmbinările cu conducte, guri de ventilație, elemente metalice etc. Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică de-a lungul îmbinărilor și, cât timp este încă proaspăt, se încorporează o fâșie de țesătură poliesterică (60 g/m²) lată de 10 cm. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică un al doilea strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500. După 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, se aplică un al treilea strat în locurile în care s-a utilizat armarea, pentru acoperirea completă a acesteia.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic, armat cu țesătură poliesterică ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.

 

A) Hidroizolarea locală a fisurilor din suport:

Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este usor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică de-a lungul fisurilor și, cât timp este încă proaspăt, se încorporează o fâșie de țesătură poliesterică (60 g/m²) lată de 10 cm. După 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, se aplică un al doilea strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 . După 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, se aplică un al treilea strat în locurile în care s-a utilizat armarea, pentru acoperirea completă a acesteia.

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.

Se recomandă consolidarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică de-a lungul rosturilor, la intersecția terasei cu elementele verticale (parapet, capăt al scărilor etc.), cu conducte de ventilație, elemente metalice etc.

ISOFLEX-500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.

 

B) Hidroizolarea suporturilor cu fisuri dense:

Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se armează în totalitate cu ţesătură poliesterică (60 g/m²), lată de 100 cm, care se suprapune pe 10 cm. Primul strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 este aplicat pentru încorporarea armăturii (pe o lățime de 100 cm), în timp ce este încă în stare proaspătă, se încorporează țesătura din poliester. Se repetă aceeași procedură de aplicare pe toată suprafața rămasă. După 8-24 de ore de la aplicarea primului strat, în funcție de condițiile meteorologice, pe întreaga suprafață a terasei se aplică două straturi suplimentare de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500, acoperind în totalitate armarea. Al doilea strat poate fi aplicat de îndată ce primul se usucă, după 8-24 ore, în funcție de condițiile meteorologice.

ISOFLEX-500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.

Hidroizolația se extinde pe suprafetele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.) la o înălțime minimă de 15-20 cm, pentru a se forma un bazin etanș.

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.

Se recomandă consolidarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică de-a lungul rosturilor, la intersecția terasei cu elementele verticale (parapet, capăt al scărilor etc.), cu conducte de ventilație, elemente metalice etc.

 

Pregătirea suprafețelor pentru plăci

După aplicarea stratului final de hidroizolant poliuretanic lichid pentru terase, ISOFLEX-PU 500 și în timp ce acesta este proaspăt, se împrăștie pe toată suprafață nisip de cuarț (granulația de 0,3-0,8 mm). Nisipul de cuarț trebuie să fie complet uscat. De îndată ce s-a uscat ISOFLEX-PU 500, orice granule de nisip care nu s-au lipit sunt îndepărtate folosind un aspirator cu putere de aspirație mare.

Consum de nisip de cuarț: aprox. 2.5-3.0 kg/m².

 

Fixarea – lipirea plăcilor ceramice

Atât timp cât ultimul strat de hidroizolant poliuretanic lichid pentru terase, ISOFLEX-PU 500 s-a uscat și s-au îndepărtat granulele neaderente de nisip de cuarț, se recomandă fixarea plăcilor ceramice cu adezivi de calitate superioară, îmbunătățiți cu rășini, cum ar fi ISOMAT AK 22, ISOMAT AK 25, ISOMAT AK-ELASTIC, ISOMAT AK-MEGARAPID.

Se recomandă ca plăcile să fie rostuite cu chiturile de rosturi îmbunătătite cu componente polimerice (rășini), MULTIFILL SMALTO 1-8. Alternativ, în cazul în care este nevoie de o reparație rapidă, se poate utiliza chit hidrofug, cu priză rapidă, cu aspect de porțelan, MULTIFILL RAPID 1-8.

 

IV. OBSERVAȚII

  • ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat atunci când temperatura ambiantă este de minim 5°C, iar temperatura suportului este cu minimum 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35°C. Temperaturile scăzute întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Umiditatea mare poate afecta aspectul final al membranei create.
  • Consumul maxim de ISOFLEX-PU 500 este de 750 g/m²/strat. Cu adaos de ACCELERATOR-5000 consumul maxim este 1.25 kg/m²/strat.
  • Fisurile mari din suport se sigilează cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40.
  • Uneltele se curăță cu solventul poliuretanic special SM-16, cât timp ISOFLEX-PU 500 este încă proaspăt.