Hidroizolarea teraselor verzi, folosind hidroizolantul lichid poliuretanic-bituminos, bicomponent, care formează membrană ISOFLEX-PU 560 BT

MATERIALE NECESARE

ISOFLEX-PU 560 BT Hidroizolant bicomponent, poliuretanic-bituminos, care după aplicare formează membrană

PRIMER-PU 100 Amorsă poliuretanică, monocomponentă

PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare

DELTA-FLORAXX TOP Membrană de drenaj

DUROCRET-PLUS Mortar pentru reparații pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre

SCREED-100 Șapă de pantă, pe bază de ciment

FLEX PU-20/40 Masticuri poliuretanice fără solvenți, pentru etanșarea rosturilor

 

I. NATURA PROBLEMEI – CERINȚE

Când se alegem soluția de acoperiș verde, unde stratul de apă este sub sistemul de plantare-drenare, este extrem de important să se asigure o hidroizolație care să reziste la umiditatea reziduală ce este prinsă între sistem și stratul de hidroizolant. În plus, materialul de etanșare trebuie să asigure o aderență excelentă la suport, flexibilitate, fiabilitate și durabilitate.

 

II. SOLUȚIA

Aceste cerințe sunt acoperite în întregime de hidroizolantul lichid, poliuretanic-bituminos, bicomponent, pensulabil, ISOFLEX-PU 560 BT. Compoziția inovatoare a produsului, ISOFLEX-PU 560 BT, oferă caracteristici deosebite, ceea ce îl face ideal pentru utilizarea ca hidroizolație în numeroase aplicații.

Formează o membrană uniformă, impermeabilă fără rosturi sau îmbinări, care prezintă o elasticitate ridicată și rezistentă mecanică și chimică excelentă. De asemenea, prezintă o aderență foarte bună la diferite suprafețe, cum ar fi betonul, cimentul, acoperirile bituminoase, suprafețele din oțel etc. În plus, este ușor de utilizat raportul de amestecare al celor două componente fiind 1:1 (la volum).

 

III. APLICAREA

Pregătirea suportului

De regulă, suportul trebuie să fie uscat, fără materiale friabile, praf, grăsimi, etc. și să aibă o pantă de scurgere.

Reparațiile elementelor terasei (beton, șapă pe bază de ciment, etc.) se realizează cu ajutorul produsului DUROCRET-PLUS mortar pe bază de ciment, îmbunătățit cu răsini, armat cu fibre, de tip PCC R3.

Fisurile suportului trebuie sigilate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40.

 

Amorsarea suportului

De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru pregătirea suportului s-au uscat, se aplică amorsa poliuretanică monocomponentă, PRIMER-PU 100, pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.

Consum de amorsă poliuretanică PRIMER-PU 100: 200-300 g/m².

În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafețe cu conținut ridicat de umiditate, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100.

Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.

 

Aplicarea ISOFLEX-PU 560 BT hidroizolant poliuretanic-bituminos, bicomponent, care după aplicare formează membrană

Hidroizolantul poliuretanic-bituminos lichid ISOFLEX-PU 560 BT, este un produs bicomponent. Componentele A (rășină poliuretanică) și B (bitum) sunt ambalate în recipiente separate. Se amestecă volume egale ale celor două componente într-un recipient curat. Cele două componente sunt amestecate timp de aproximativ 3 minute cu un mixer cu viteză mică (300 rpm). Este important să amestecați bine pe părțile laterale și inferioare ale recipientului.

ISOFLEX-PU 560 BT se aplică cu pensula, rola sau mistria la 2-3 ore după aplicarea amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100 și atâta timp cât suprafața este încă putin lipicioasă.

Consum: aprox. 1,1-1,5 l/m², în funcție de suport.

 

Aplicare Geotextil

Pe stratul format de hidroizolantul poliuretanic-bituminos ISOFLEX-PU 560 BT – atunci când este complet uscat – se aplică geotextil nețesut din polipropilenă, cu greutate de 125 g/m², straturile de geotextil se suprapun cu 10 cm. Geotextilul este utilizat pentru a proteja suportul de deteriorări și pentru a se ventila mai bine sistemul.

 

Aplicarea membranei de drenaj DELTA-FLORAXX TOP

Apoi se plasează membrana de drenaj multistrat DELTA-FLORAXX TOP din polietilenă de înaltă densitate (HDPE) cu grosimea de 0,6 mm. Membrana este alcătuită din conuri octogonale de 20 mm înălțime și geotextil aderent (filtru) din polipropilenă, cu o greutate de 100 g/m². Materialul este certificat cu marcajul CE, conform standardului DIN EN 13252 (referinta de încercare UT 1.1 / 13525 / 0580.0.1-2009) și respectă reglementările Germane FLL pentru acoperișurile verzi.

Alte caracteristici tehnice:

  • Rezistență la compresiune: 200 kN/m²
  • Volumul de aer între conuri: 14 l/m²
  • Capacitate stocare apă: 7 l/m²
  • Rezistență la temperatură: -30ºC la +80ºC

Foliile de membrană de drenaj pot fi conectate împreună folosind conectori speciali și niturile incluse în pachet.

Pentru a proteja sistemul de terasă verde de mai sus de solul care intră în timpul umplerii, se folosesc benzi speciale din polietilenă de înaltă densitate, fixate mecanic la capătul superior al membranei de drenaj. Solul și plantarea pot fi efectuate imediat după instalarea membranei de drenaj din polietilenă de înaltă densitate, DELTA-FLORAXX TOP.

 

IV. OBSERVAȚII

  • Temperatura în timpul aplicării și întăririi materialelor trebuie să fie între + 5°C și + 35°C.
  • DUROCRET-PLUS mortar de ciment tip PCC R3, modificat cu polimer, armat cu fibre, se aplică în straturi de până la 2 cm în cazul suprafețelor mari și în straturi de până la 5 cm pentru reparații locale.
  • Uneltele sunt curățate cu solvent special pentru produse poliuretanice SM-16, atât timp cât ISOFLEX-PU 560 BT este încă proaspăt.
  • Consultați instrucțiunile privind utilizarea sigură și măsurile de precauție scrise pe ambalaj.
  • ISOFLEX-PU 560 BT poate fi aplicat atunci când temperatura ambiantă este de minim 5°C și este în creștere, iar temperatura suportului este cu minimum 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35°C. Temperaturile scăzute întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Valorile ridicate ale umidității pot afecta aspectul final al membranei.