Hidroizolarea spațiilor umede interioare cu hidroizolantul poliuretanic, lichid ISOFLEX-PU 550 și placare cu plăci ceramice

MATERIALE NECESARE

ISOFLEX-PU 550 Hidroizolant poliuretanic, bicomponent, lichid, fără solvenți

DUROFLOOR-PSF Amorsă epoxidică, bicomponentă, fără solvenți

60g/m² ȚESĂTURĂ POLIESTERICĂ Țesătură poliesterică, pentru armarea straturilor hidroizolante

FLEX PU-20/FLEX PU-40 Mastic poliuretanic fără solvenți, pentru etanșare

 

I. NATURA PROBLEMEI – CERINȚE

Spațiile care se află sub influența umidității permanente, cum ar fi bucătării profesionale, băi, dușuri etc., trebuie hidroizolate, astfel încât să nu apară infiltrații de apă în încăperile adiacente.

O astfel de hidroizolație se face, în mod obișnuit, în spatele plăcilor, cu care suprafețele din spațiile umede sunt acoperite. Cerința principală pentru hidroizolație este rezistența la umiditate și durabilitate mare, precum și fiabilitate, deoarece orice reparație ulterioară a stratului hidroizolant este dificilă și costisitoare.

 

II. SOLUȚIA

ISOFLEX-PU 550 hidroizolant poliuretanic bicomponent, fără solvent, este soluția ideală pentru hidroizolarea suprafețelor în zone care prezintă umiditate permanentă. După aplicare acesta formează o membrană hidroizolantă care asigură o etanșeitate completă la apă. Este ideal pentru utilizare în interior, deoarece nu contine solvenți și este practic inodor.

Creează o membrană continuă, fără rosturi, cu rezistentă mecanică, chimică și termică excelentă si elasticitate permanentă la temperaturi cuprinse între -40°C și +90°C.

Este certificat cu marcajul CE ca produs de protecție a suprafeței din beton conform EN 1504-2. Acesta prezintă o aderență excelentă la diverse suprafețe, cum ar fi betonul, cimentul, lemnul etc., precum și straturile vechi hidroizolante. Produsul hidroizolant, poliuretanic, bicomponent, ISOFLEX-PU 550, este certificat pentru a fi utilizat ca material de etanșare sub plăci ceramice lipite cu adezivi, conform standardului EN 14891.

 

III. APLICAREA

Pregătirea suportului

În general, suportul trebuie să fie uscat (continut de umiditate < 4%) și să nu prezinte particule, praf, grăsime etc.

Unde este necesar ca suportul să fie nivelat cu materiale adecvate, pentru a fi creată o suprafață netedă înainte de a folosi hidroizolantul poliuretanic ISOFLEX-PU 550 și plăcile ceramice.

 

Amorsarea suportului

Imediat ce materialele care au fost folosite pentru nivelarea suportului s-au uscat, se aplică amorsa epoxidică bicomponentă, fără solvent, DUROFLOOR-PSF pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.

Consumul de amorsă epoxidică DUROFLOOR-PSF: 200-300 g/m².

 

Aplicarea hidroizolantului poliuretanic, lichid, bicomponent, fără solventi ISOFLEX-PU 550

Hidroizolantul poliuretanic fără solvenți, care după aplicare formează membrană ISOFLEX-PU 550, este un produs bicomponent. Componenții A (rășină) și B (întăritor) sunt ambalați în recipiente cu un raport de amestecare predeterminat. Inițial, numai componentul A este amestecat. Apoi, componentul B este complet adăugat în componentul A și cei doi componenți sunt amestecați timp de cca. 3 minute cu un mixer cu viteză mică (300 rpm). Este important ca amestecul să fie făcut pe pereții și pe fundul recipientului, astfel încât întăritorul să fie uniform distribuit.

 

Hidroizolarea totală a suprafeței

ISOFLEX-PU 550 se aplică cu pensula sau rola în două straturi. Primul strat se aplică numai după ce amorsa epoxidică DUROFLOOR-PSF s-a uscat. Al doilea strat trebuie aplicat în cruce după 8-24 de ore, în funcție de condițiile din interior.

Consum: aprox. 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.

 

A) În cazul în care există fisuri individuale în suport:

Imediat ce amorsa epoxidică DUROFLOOR-PSF s-a întărit, se aplică un strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 550 de-a lungul fisurilor și, cât este în stare proaspătă, o bandă de țesătură poliesterică (60 g/m²) este încorporată. ISOFLEX-PU 550 este aplicat în totalitate pe suprafața rămasă într-un singur strat. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică al doilea strat total de produs ISOFLEX-PU 550 hidroizolant poliuretanic. După 8-24 de ore, în funcție de temperatură, se aplică un al treilea strat în locurile în care armarea a fost utilizată pentru acoperirea completă.

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie sigilate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei epoxidice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară sigilarea.

Consumul total de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 550: 1.0-1.5 kg/m², în funcție de suport.

 

B) În cazul în care există fisuri dense, multiple în suport:

Imediat ce amorsa epoxidică DUROFLOOR-PSF s-a întărit, se aplică un strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 550 pe toată suprafața, cât timp acesta este proaspăt se armează în totalitate cu benzi din țesătură poliesterică (60 g/m²) cu lățimea de 100 cm, care se suprapun una peste alta cu 5-10 cm. Primul strat de ISOFLEX-PU 550 este aplicat în benzi de 100 cm lățime, cât timp este încă proaspăt, banda de țesătură din poliester este încorporată. Se aplică aceeași procedură de aplicare pe suprafața rămasă. De îndată ce acest strat s-a întărit, după 8-24 de ore, în funcție de temperatură, pe întreaga suprafață se aplică două straturi suplimentare de hidroizolant poliuretanic lichid, ISOFLEX-PU 550, acoperind integral armarea. Al doilea strat poate fi aplicat de îndată ce primul se usucă, după 8-24 ore, în funcție de temperatură.

Consum total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 550: 2.0-2.25 kg/m², în funcție de suport.

Hidroizolarea se extinde pe suprafețele verticale la o înălțime minimă de 15-20 cm, pentru a se forma un bazin etanș.

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie sigilate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 6-8 ore de la aplicarea amorsei epoxidice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară sigilarea.

 

Pregătirea suprafeței pentru aplicarea plăcilor

După aplicarea stratului final de hidroizolant poliuretanic, fara solvenți, ISOFLEX-PU 550 și cât timp este proaspăt, se presară nisip de cuarț (granulatie 0.3-0.8 mm). Nisipul de cuarț trebuie să fie complet uscat. De îndată ce s-a uscat ISOFLEX-PU 550, orice granule nelipite sunt îndepărtate folosind un aspirator cu putere mare.

Consumul de nisip de cuarț: approx. 2.5-3.0 kg/m².

 

Lipirea-chituirea plăcilor

Când ultimul strat hidroizolant poliuretanic lichid, fără solvenți ISOFLEX-PU 550 s-a uscat, iar granulele de nisip de cuarț neaderente au fost îndepărtate, se recomandă ca plăcile să fie fixate cu adezivi de calitate superioară, pe bază de polimeri, cum ar fi ISOMAT AK 22, ISOMAT AK 25, ISOMAT AK-ELASTIC, ISOMAT AK-MEGARAPID.

Pentru spații precum băi, bucătării etc., se recomandă ca plăcile să fie chituite cu chituri de rosturi aditivate cu componente polimerice (rășini), MULTIFILL SMALTO 1-8 sau chituri de rosturi epoxidice, decorative, tricomponente, fără solvent MULTIFILL-EPOXY GLITTER.

În zonele cu cerințe speciale, de ex. bucătării profesionale, se recomandă chituirea plăcilor cu chit epoxidic bicomponent, fără solvent, MULTIFILL-EPOXY THIXO.

 

IV. OBSERVAȚII

  • Temperatura în timpul aplicării și întăririi materialelor trebuie să fie între +5ºC și +35ºC.
  • Consumul maxim de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 550 nu trebuie să depășească 750 g/m² pe strat.
  • Fisurile mari din suport trebuie sigilate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40.
  • Uneltele sunt curățate cu solventul poliuretanic special SM-16, cât timp ISOFLEX-PU 550 hidroizolant poliuretanic bicomponent este încă în stare proaspătă.