MATERIALE NECESARE
ISOFLEX-PU 500 Hidroizolant pentru terase, poliuretanic, monocomponent, care după aplicare formează membrană
PRIMER-PU 100 Amorsă poliuretanică, monocomponentă
PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare
DUROCRET-PLUS Mortar pentru reparații pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre
SCREED-100 Șapă de pantă, pe bază de ciment
60g/m² ȚESĂTURĂ POLIESTERICĂ Țesătură poliesterică, pentru armarea straturilor hidroizolante
FLEX PU-20/FLEX PU-40 Masticuri poliuretanice fără solvenți, pentru etanșarea rosturilor
I. NATURA PROBLEMEI-CERINȚE
Atunci când se alege soluția izolării terasei inversate, în care stratul hidroizolant se află sub izolația termică, devine extrem de importantă rezistența la umiditatea reziduală care este prinsă între izolația termică și stratul hidroizolant. În plus, materialul hidroizolant trebuie să prezinte o aderență excelentă la suport, flexibilitate, fiabilitate și durabilitate.
Principalele avantaje ale hidro-termoizolatiei terasei inversate acoperite cu pietriș sunt:
a) protecția permanentă a membranei hidroizolante de factori precum radiația solară, variațiile extreme ale temperaturii, solicitările mecanice etc.
b) amplasarea sau îndepărtarea ușoară a plăcilor termoizolante si a pietrișului cu acces direct pentru inspecția stratului hidroizolant.
c) evitarea problemelor de condensare în „partea rece” a plăcilor termoizolante, datorită bunei ventilații a sistemului.
d) greutate scăzută a pietrișului, comparativ cu aplicarea unei șape de pantă.
II. SOLUȚIA
Cerințele de hidroizolare de mai sus sunt acoperite integral de membrana formată prin aplicarea produsului poliuretanic lichid, ISOFLEX-PU 500. Prin aplicarea acestuia pe terasă se creează un strat rezistent la apă, cu o aderență excelentă și rezistență la contact permanent cu umiditatea, capabil să preia cu succes dilatațiile sau contracțiile terasei.
III. APLICAREA
Suportul trebuie să fie uscat (conținut de umiditate < 4%), fără particule friabile, praf sau uleiuri, etc.
Reparațiile elementelor terasei (beton, șapă pe bază de ciment, etc.) se realizează cu ajutorul produsului DUROCRET-PLUS mortar pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre, de tip PCC R3.
În cazul în care este necesară umplerea sau crearea unei șape de pantă, se poate utiliza șapa gata preparată SCREED-100.
Amorsarea suportului
De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru pregătirea suportului s-au uscat, se aplică amorsa poliuretanică monocomponentă, PRIMER-PU 100, pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.
Consum de amorsă poliuretanică PRIMER-PU 100: 200-300 g/m².
În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafețe cu conținut ridicat de umiditate, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100.
Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².
Aplicarea hidroizolantului poliuretanic ISOFLEX-PU 500
Hidroizolarea totală a suprafeței
Înainte de aplicare, se recomandă amestecarea ușoară a produsului ISOFLEX-PU 500, până când devine omogen. Este necesară evitarea agitării excesive, pentru a preveni antrenarea aerului în material.
ISOFLEX-PU 500 se aplică cu bidineaua sau trafaletul, în două straturi. Primul strat se aplică după 2-3 ore de la aplicarea amorsei PRIMER-PU 100, cât timp suprafaţa este încă puţin lipicioasă. Al doilea strat se aplică încrucişat faţă de primul, după 8-24 de ore, în funcţie de condiţiile atmosferice.
Consum: aprox. 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.
Se recomandă armarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică la intersecția terasei cu elementele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.), îmbinările cu conducte, guri de vențilatie, elemente metalice etc. Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică de-a lungul îmbinărilor și, cât timp este încă proaspăt, se încorporează o fâșie de țesătură poliesterică (60 g/m²) lată de 10 cm. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică un al doilea strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică un al treilea strat în locurile în care s-a utilizat armarea, pentru acoperirea completă a acesteia.
Consumul total de hidroizolant poliuretanic, armat cu țesătură poliesterică ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.
A) Hidroizolarea locală a fisurilor din suport:
Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică de-a lungul fisurilor și, cât timp este încă proaspăt, se încorporează o fâșie de țesătură poliesterică (60 g/m²) lată de 10 cm. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică un al doilea strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500. După 8-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice, se aplică un al treilea strat în locurile în care s-a utilizat armarea, pentru acoperirea completă a acesteia.
Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.
Se recomandă consolidarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică de-a lungul rosturilor, la intersecția terasei cu elementele verticale (parapet, capăt al scărilor etc.), cu conducte de ventilație, elemente metalice etc.
ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.
Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.
B) Hidroizolarea suporturilor cu fisuri dense:
Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se armează în totalitate cu ţesătură poliesterică (60 g/m²), lată de 100 cm, care se suprapune pe 10 cm. Primul strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 este aplicat pentru încorporarea armăturii (pe o lățime de 100 cm), cât timp este încă în stare proaspătă, se încorporează țesătura din poliester. Se repetă aceeasi procedură de aplicare pe toată suprafața rămasă. După 8-24 de ore de la aplicarea primului strat, în funcție de condițiile meteorologice, pe întreaga suprafață a terasei se aplică două straturi suplimentare de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500, acoperind în totalitate armarea. Al doilea strat poate fi aplicat de îndată ce primul se usucă, după 8-24 ore, în funcție de condițiile meteorologice.
ISOFLEX-500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.
Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.
Hidroizolația se extinde pe suprafețele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.) la o înălțime minimă de 15-20 cm, pentru a se forma un bazin etanș.
Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.
Se recomandă consolidarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică de-a lungul rosturilor, la intersecția terasei cu elementele verticale (parapet, capăt al scărilor etc.), cu conducte de ventilație, elemente metalice etc.
IV. APLICAREA TERMOIZOLAȚIEI
Imediat ce stratul hidroizolant s-a uscat, se așează plăcile din polistiren extrudat, adecvate pentru aplicarea pe o terasă inversată, sunt montate prin simplă așezare. Se așează geotextilul sau folia de plastic. În cele din urmă, se așează plăci de pavaj sau pietriș (grosimea stratului 6-8 cm) pentru a proteja membrana hidroizolantă și termoizolația de soare și vânt. În același timp, este asigurată accesibilitatea ușoară a terasei.
V. OBSERVAȚII
- ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat atunci când temperatura ambiantă este de minim 5°C, iar temperatura suportului este cu minimum 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35°C. Temperaturile scăzute întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Umiditatea mare poate afecta aspectul final al membranei create.
- Consumul maxim de ISOFLEX-PU 500 este de 750 g/m²/strat. Cu adaos de ACCELERATOR-5000 consumul maxim este 1.25 kg/m²/strat.
- Uneltele se curăță cu solventul poliuretanic special SM-16, cât timp ISOFLEX-PU 500 este încă proaspăt.
- În cazul în care suportul are un conținut de umiditate > 4%, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100 se aplică PRIMER-PU 140 care este o amorsă bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate ridicată.