Hidroizolarea parcărilor deschise, cu hidroizolantul poliuretanic, lichid, care după aplicare formează membrană ISOFLEX-PU 500 si TOPCOAT-PU 720 acoperire poliuretanică alifatică strat final antiderapant

 

MATERIALE NECESARE

ISOFLEX-PU 500 Hidroizolant poliuretanic, monocomponent, care după aplicare formează membrană

TOPCOAT-PU 720 Acoperire poliuretanică, alifatică, monocomponentă, elastică

PRIMER-PU 100 Amorsă poliuretanică, monocomponentă

PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare

DUROCRET-PLUS Mortar pentru reparații pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre

60g/m² ȚESĂTURĂ POLIESTERICĂ Țesătură poliesterică, pentru armarea straturilor hidroizolante

FLEX PU-20/FLEX PU-40 Masticuri poliuretanice fără solvenți, pentru etanșarea rosturilor

ACCELERATOR-5000 Accelerator de întărire pentru ISOFLEX-PU 500

 

I. NATURA PROBLEMEI – CERINȚE

Hidroizolația aplicată pe plăcile din beton expuse, care vor fi utilizate ca parcări deschise cu trafic ușor, trebuie să prezinte, în afară de etanșeitate, o rezistență specială la intemperii, fiabilitate și durabilitate, elasticitate și o bună aderență la suport. Suprafața expusă finală trebuie să aibe rezistența necesară la sarcini mecanice și la frecare și să asigure o rezistență pe termen lung la radiațiile UV.

 

II. SOLUȚIA

Aceste cerințe sunt acoperite în întregime de sistemul ISOFLEX-PU 500 și TOPCOAT-PU 720. ISOFLEX-PU 500 este un hidroizolant poliuretanic, care după aplicare formează membrană, ce constituie stratul de bază al sistemului, în timp ce TOPCOAT-PU 720 este un strat de acoperire poliuretanic, alifatic, elastic, care constituie suprafața finală expusă a sistemului.

Acest sistem cu două produse are o aderență excelentă la suport, flexibilitate mare, rezistență mare la intemperii și radiatii UV. Oferă o rezistență ridicată la apa băltită și poate fi astfel utilizat pe suprafețe fără pante deosebit de bune.

Prin aplicarea sistemului, se creează o membrană elastică continuă cu o rezistență mecanică excelentă, fără îmbinări sau rosturi, ce asigură hidroizolarea totală a suprafețelor din beton care vor fi folosite ca parcări deschise.

 

III. APLICAREA

Pregătirea suportului

Suportul trebuie să fie uscat (conținut de umiditate < 4%), fără particule friabile, praf sau uleiuri, etc.

Reparațiile locale ale suportului se realizează cu ajutorul unui produsului DUROCRET-PLUS mortar pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre, de tip PCC R3.

 

Amorsarea suportului

De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru pregătirea suportului s-au uscat, se aplică amorsa poliuretanică monocomponentă, PRIMER-PU 100, pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.

Consum de amorsă poliuretanică PRIMER-PU 100: 200-300 g/m².

În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafețe cu conținut ridicat de umiditate, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100.

Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².

Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.

 

Aplicarea hidroizolantului poliuretanic, lichid ISOFLEX-PU 500

Hidroizolantul poliuretanic, lichid, care după aplicare formează membrană ISOFLEX-PU 500, se aplică cu rola în trei straturi. Datorită șocului puternic de forfecare dezvoltat de autovehiculele care se deplasează pe suprafața parcărilor, este necesară armarea totală a membranei obtinuță prin aplicarea hidroizolantului poliuretanic lichid ISOFLEX-PU 500, cu benzi de țesătură poliesterică de 60 g/m², cu lățimea de 100 cm, care se suprapun cu 5-10 cm. Pentru ca țesătura poliesterică să fie încorporată corespunzător în masa ISOFLEX-PU 500, se utilizează următoarea procedură:

La 2-3 ore după aplicarea amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100 și cât timp suprafața este încă puțin lipicioasă, se aplică primul strat al hidroizolantului poliuretanic, lichid, ISOFLEX-PU 500 în fâșii cu lățimea de 100 cm (la fel de lat ca și armătura) și în timp ce materialul este încă proaspăt, armătura poliesterică este așezată și încorporată. Aceeași procedură este urmată pe întreaga suprafață.

Apoi se aplică două straturi succesive hidroizolant poliuretanic, lichid, care după aplicare formează membrană ISOFLEX-PU 500, acoperind în întregime armarea.

ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat și cu adăugarea ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.

Consumul total de hidroizolant poluretanic, lichid ISOFLEX-PU 500: 2.00-2.25 kg/m², în funcție de suport.

Hidroizolația se extinde și pe suprafețele verticale până la o înălțime de cel putin 15-20 cm, pentru a se forma un bazin etanș.

 

Formarea suprafeței antiderapante

Pentru a crea rezistență la alunecare pe suprafața finală, trebuie respectată următoarea procedură: Pe ultimul strat final al hidroizolantului poliuretanic, lichid, care după aplicare formează membrană ISOFLEX-PU 500 cât timp este în stare proaspătă, se presară nisip de cuarț (Ø 0.3-0.8 mm). Nisipul de cuarț trebuie să fie complet uscat. De îndată ce hidroizolantul poliuretanic, ISOFLEX-PU 500 s-a întărit, orice granule de nisip care nu s-au lipit sunt îndepărtate folosind un aspirator cu putere mare de aspirație.

Consum de nisip de cuarț: aprox. 2.5-3 kg/m².

 

Aplicarea de TOPCOAT-PU 720

Imediat ce ultimul strat al membranei formate de hidroizolanul poliuretanic, ISOFLEX-PU 500 s-a uscat și s-au îndepărtat granulele de nisip cuarț neaderente, întreaga suprafață este acoperită cu un strat de acoperire poliuretanic, alifatic, elastic,
TOPCOAT-PU 720. Cel de-al doilea strat se aplică în cruce peste primul, după 4-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice. Acoperirea poliuretanică, alifatică TOPCOAT-PU 720 se aplică cu rola în două straturi.

Consumul de acoperire poliuretanică, alifatică, elastică, TOPCOAT-PU 720: 0,40-0,45 kg/m², în funcție de suport.

 

IV. OBSERVAȚII

  • Temperatura în timpul aplicării și întăririi materialelor trebuie să fie între +5°C și +35°C.
  • Consumul maxim de ISOFLEX-PU 500 pe strat nu trebuie să depășească 750 g/m². Cu adăugarea de ACCELERATOR-5000 consumul pe fiecare strat nu trebuie să depășească 1.25 kg/m².
  • Se va evita amestecarea excesivă a hidroizolantului poliuretanic, care după aplicare formează membrană, ISOFLEX-PU 500 și a acoperirii poliuretanice, alifatice TOPCOAT-PU 720 pentru a preveni introducerea aerului în material.
  • Consultați instrucțiunile pentru utilizarea în siguranță și măsurile de precauție înscrise pe ambalaj.
  • ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat atunci când temperatura ambiantă este de minim 5°C și este în crestere, iar temperatura suportului este de minim 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35°C. Temperaturile joase întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Valorile ridicate ale umidității atmosferice pot afecta aspectul final al membranei formate.