MATERIALE NECESARE
ISOFLEX-PU 500 Hidroizolant poliuretanic, monocomponent, care după aplicare formează membrană
ACCELERATOR-5000 Accelerator de întărire pentru ISOFLEX-PU 500
TOPCOAT-PU 720 Acoperire poliuretanică, alifatică, monocomponentă, elastică
PRIMER-PU 100 Amorsă poliuretanică, monocomponentă
PRIMER-PU 140 Amorsă poliuretanică, bicomponentă, pentru suprafețe cu umiditate mare
EPOXYPRIMER-500 Amorsă epoxidică, bicomponentă, pe bază de apă
DUROCRET-PLUS Mortar pentru reparații pe bază de ciment, îmbunătățit cu rășini, armat cu fibre
60g/m² ȚESĂTURĂ POLIESTERICĂ Țesătură poliesterică, pentru armarea straturilor hidroizolante
FLEX PU-20/FLEX PU-40 Masticuri poliuretanice fără solvenți, pentru etanșarea rosturilor
Ι. NATURA PROBLEMEI-CERINȚE
Hidroizolarea tribunelor pe stadion, se face fie în timpul fazei de construcție, fie ulterior. În afară de hidroizolație, produsele pentru acestea trebuie să prezinte o rezistență specială la intemperii, fiabilitate și durabilitate, elasticitate și aderentă bună la suport.
Tribunele utilizate de spectatori, trebuie să aibe de rezistență la alunecare și stabilitate a culorii în timp (în special în nuanțe închise), rezistență la solicitări mecanice și frecare, precum și rezistență pe termen lung la radiațiile ultraviolete.
ΙI. SOLUȚIA
Aceste cerințe sunt acoperite în intregime de sistemul de hidroizolare cu produse poliuretanice lichide care după aplicare formează membrană ISOFLEX-PU 500 și acoperirea poliuretanică, alifatică TOPCOAT-PU 720. ISOFLEX-PU 500 este o hidroizolație poliuretanică, monocomponentă, care constituie stratul de bază al sistemului, în timp ce TOPCOAT-PU 720 este o acoperire poliuretanică, alfatică, elastică și este suprafata finală expusă a sistemului.
Acest sistem cu două materiale prezintă aderență excelentă la suport, flexibilitate ridicată, rezistență ridicată la intemperii și radiatii UV. Creează o membrană elastică continuă, cu o rezistență mecanică excelentă, fără îmbinări sau rosturi ce este utilizată pentru hidroizolarea universală și protejarea suprafețelor.
ΙII. APLICAREA
Pregătirea suportului
Suportul trebuie să fie uscat (conținut de umiditate < 4%), fără particule friabile, praf sau uleiuri, etc.
Reparațiile elementelor (beton, șapă pe bază de ciment, etc.) se realizează cu ajutorul produsului DUROCRET-PLUS mortar pe bază de ciment, îmbunătătit cu rășini, armat cu fibre, de tip PCC R3.
În cazul în care este necesară umplerea sau crearea unei șape de pantă, se poate utiliza șapa gata preparată SCREED-100.
Amorsarea suportului
De îndată ce materialele care au fost utilizate pentru pregătirea suportului s-au uscat, se aplică amorsa poliuretanică monocomponentă, PRIMER-PU 100, pe suprafața curată și uscată a betonului (umiditate < 4%). Amorsa se aplică uniform pe toată suprafața cu o pensulă, o rolă sau prin pulverizare.
Consum de amorsă poliuretanică PRIMER-PU 100: 200-300 g/m².
În cazul în care suportul are un conținut de umiditate mai mare de 4%, se aplică PRIMER-PU 140 amorsă poliuretanică, bicomponentă pentru suprafețe cu conținut ridicat de umiditate, în locul amorsei poliuretanice PRIMER-PU 100.
Consum de PRIMER-PU 140: 200-250 g/m².
Aplicarea hidroizolantului poliuretanic ISOFLEX-PU 500
Hidroizolarea totală a suprafeței
Înainte de aplicare, se recomandă amestecarea ușoară a produsului ISOFLEX-PU 500, până când devine omogen. Este necesară evitarea agitării excesive, pentru a preveni antrenarea aerului în material.
ISOFLEX-PU 500 se aplică cu bidineaua sau trafaletul, în două straturi. Primul strat se aplică după 2-3 ore de la aplicarea amorsei PRIMER-PU 100, cât timp suprafaţa este încă puţin lipicioasă. Al doilea strat se aplică încrucişat faţă de primul, după 8-24 de ore, în funcţie de condiţiile atmosferice.
Consum: aprox. 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.
Se recomandă armarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică la intersecția cu elementele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.), îmbinările cu conducte, guri de ventilație, elemente metalice etc. Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică de-a lungul îmbinărilor și, cât timp este încă proaspăt, se încorporează o fâșie de țesătură poliesterică (60 g/m²) lată de 10 cm. După 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, se aplică un al doilea strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500. După 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, se aplică un al treilea strat în locurile în care s-a utilizat armarea, pentru acoperirea completă a acesteia.
Consumul total de hidroizolant poliuretanic, armat cu țesătură poliesterică ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.
A) Hidroizolarea locală a fisurilor din suport:
Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se aplică de-a lungul fisurilor și, cât timp este încă proaspăt, se încorporează o fâșie de țesătură poliesterică (60 g/m²) lată de 10 cm. După 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, se aplică un al doilea strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500. După 8-24 de ore, în funcție de conditiile meteorologice, se aplică un al treilea strat în locurile în care s-a utilizat armarea, pentru acoperirea completă a acesteia.
Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.
It is recommended to reinforce ISOFLEX-PU 500 with the polyester fleece along the edges at the junction of the horizontal surface with vertical elements (parapet, stairwell termination, etc.).
Se recomandă consolidarea ISOFLEX-PU 500 cu țesătură poliesterică de-a lungul rosturilor, la intersecția cu elementele verticale (parapet, capăt al scărilor etc.), cu conducte de ventilație, elemente metalice etc.
ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.
Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 1.0-1.5 kg/m², depinde de suport.
B) Hidroizolarea suporturilor cu fisuri dense:
Imediat ce amorsa poliuretanică PRIMER-PU 100 s-a uscat, dar suprafața este ușor lipicioasă (aproximativ 2-3 ore), stratul de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 se armează în totalitate cu ţesătură poliesterică (60 g/m²), lată de 100 cm, care se suprapune pe 10 cm. Primul strat de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500 este aplicat pentru încorporarea armăturii (pe o lățime de 100 cm), cât timp este încă în stare proaspătă, se încorporează țesătura din poliester. Se repetă aceeași procedură de aplicare pe toată suprafața rămasă. După 8-24 de ore de la aplicarea primului strat, în funcție de condițiile meteorologice, pe întreaga suprafață se aplică două straturi suplimentare de hidroizolant poliuretanic ISOFLEX-PU 500, acoperind în totalitate armarea. Al doilea strat poate fi aplicat de îndată ce primul se usucă, după 8-24 ore, în funcție de condițiile meteorologice.
ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat și cu adăugarea de ACCELERATOR-5000. ACCELERATOR-5000 este un accelerator special pentru ISOFLEX-PU 500 care permite aplicarea acestuia la temperaturi scăzute sau în straturi mai groase. De asemenea, crește tixotropia și rezistența mecanică a ISOFLEX-PU 500.
Consumul total de hidroizolant poliuretanic, ISOFLEX-PU 500: 2.0-2.5 kg/m², depinde de suport.
Hidroizolația se extinde pe suprafețele verticale (parapeți, capătul scărilor etc.) la o înălțime minimă de 15-20 cm, pentru a se forma un bazin etanș.
Fisurile din suport (mai mari de 1 mm) trebuie etanșate cu masticurile poliuretanice FLEX PU-20 sau FLEX PU-40, la 2-3 ore de la aplicarea amorsei poliuretanice. În cazul fisurilor < 1 mm, nu este necesară etanșarea.
Aplicarea acoperirii poliuretanice, alifatice, elastice, TOPCOAT-PU 720
A) Formarea suprafețelor finale netede pe zonele verticale
Aplicarea stratului de acoperire poliuretanic, alfatic, elastic, monocomponent, TOPCOAT-PU 720
Atât timp cât ultimul strat al membranei hidroizolante, poliuretanice ISOFLEX-PU 500, s-a uscat, se poate aplica stratul de acoperire poliuretanic, alifatic, TOPCOAT-PU 720 cu rola în două straturi. Al doilea strat este aplicat în cruce în raport cu primul, după 4-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice.
Consumul de acoperire poliuretanică, alifatică, TOPCOAT-PU 720: 0.25-0.30 kg/m², în funcție de suport.
B) Formarea unei suprafețe finale rezistente la alunecare pe zonele orizontale
Pentru a crea rezistența la alunecare pe suprafața finală, trebuie respectată următoarea procedură: pe ultimul strat total al membranei hidroizolante, ISOFLEX-PU 500 și, cât timp acesta este încă proaspăt, se presară nisip de cuarț (Ø 0.3-0.8 mm distribuit uniform). Nisipul de cuarț trebuie să fie complet uscat. De îndată ce hidroizolantul poliuretanic ISOFLEX-PU 500 s-a întărit, orice granule de nisip care nu s-au lipit, sunt îndepărtate folosind un aspirator cu putere de aspirare mare.
Consum de nisip de cuarț: aprox. 1.5-2.0 kg/m².
Aplicarea stratului de acoperire poliuretanic, alifatic, elastic, monocomponent, TOPCOAT-PU 720
Atât timp cât ultimul strat al membranei hidroizolante, poliuretanice ISOFLEX-PU 500, s-a uscat și granulele de nisip de cuarț neaderente au fost îndepărtate, întreaga suprafață este acoperită cu stratul de acoperire poliuretanic, alifatic, TOPCOAT-PU 720 cu rola în două straturi. Al doilea strat este aplicat în cruce în raport cu primul, după 4-24 de ore, în funcție de condițiile meteorologice.
Consumul de acoperire poliuretanică, alifatică, TOPCOAT-PU 720: 0.40-0.45 kg/m², în funcție de suport.
TOPCOAT-PU 720 este disponibil în culori alb, gri și altele la comandă.
IV. OBSERVAȚII
- ISOFLEX-PU 500 poate fi aplicat atunci când temperatura ambiantă este de minim 5°C și în crestere, iar temperatura suportului este de minimum 3 grade peste punctul de rouă. Temperatura maximă de aplicare este de aproximativ 35°C. Temperaturile scăzute întârzie întărirea în timp ce temperatura ridicată accelerează procesul de întărire. Valorile ridicate ale umiditătii pot afecta aspectul final al membranei.
- ISOFLEX-PU 500 trebuie protejat de ploaie timp de cel puțin 5-6 ore de la aplicarea sa la temperatura de 20°C și 60% umiditate, 8-10 ore la temperatura de 10°C și 60% umiditate si 18-24 de ore la temperatura 5°C și 50% umiditate.
- Consumul maxim de ISOFLEX-PU 500 pe strat nu trebuie să depăsească 750 g/m². Cu adăugarea de ACCELERATOR-5000 fiecare strat nu trebuie să depășească 1.25 kg/m².
- Se va evita amestecarea excesivă a produselor poliuretanice ISOFLEX-PU 500 si TOPCOAT-PU 720 pentru a preveni antrenarea aerului în material.
- ISOFLEX-PU 500 si TOPCOAT-PU 720 pot fi aplicate cu pulverizator similar cu tipul GRACO MARK V, GRACO MARK X, WAGNER SUPERFINISH SF 7000 etc.
- FLEX-PU 40 și FLEX-PU 20 sunt adecvate pentru rosturi de până la 3 cm. Dacă lățimea rosturilor este mai mare de 3 cm, trebuie să se utilizeze masticurile poliuretanice FLEX-PU 2K.
- În timpul montării scaunelor este necesar să etanșati găurile cu FLEX PU-40 și în timp ce este încă proaspăt se introduc șuruburile.
- Consultați instrucțiunile pentru utilizarea sigură și măsurile de precauție înscrise pe ambalaj.